Kilo vermede ilk adım diyet (boy ve kilonuza, günlük aktivitenize göre kalorisi ve içeriği diyetisyen tarafınca düzenlenmiş) ve düzenli olarak yapılacak yağ yakacak türde (haftada en az 3 kez, günde 30-40 dakika devamlı şekilde olan tempolu aerobik egzersiz) egzersizdir.
Ancak bunların yeterli olmadığı durumlarda zayıflamak için ilaçların yardımına başvurabiliyoruz. Özellikle düzenli egzersiz veya diyetin kilo verdirmede yavaş kaldığı veya egzersiz şansının çok olmadığı kronik hastalıklar varsa vücut kitle indeksiniz 35 ve üzerindeyse bu ilaçların desteği kilo vermenizi hem hızlandırır, hem kolaylaştırır.
Zayıflama ilaçlarını kullandığımız ikinci grup ise vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olanlar…Kilo vermeyi kolaylaştıran bu ilaçların bazıları tablet şeklinde olup barsaklardan yağ emilimini azaltarak çalışır.
Diğer grup zayıflama ilacı iğne şeklinde günde bir kez kullanılır ve iştahı oldukça azaltır. Yağ emilimini bozan ilaçlarda hasta diyet yapmazsa ishal görülebilir, uzun süreli kullanımında yağda çözünen vitaminlerin eksiklikleri ortaya çıkabilir.
Enjeksiyon şeklindeki tedaviler ise pankreas problemi yapabilir ve pankreatit geçmişi olanlarda ve ailesinde medüller tiroid kanseri olan hastalarda kullanılmazlar. Obezite tedavisinde bu ilaçların kullanılamadığı veya yeterli olmadığı hastalarda diğer bir çözüm de kalıcı cerrahi tedavilerdir.
Unutmayın, beslenme şekli ve düzenli hareket gibi yaşam tarzı değişiklikleri olmadan yani KENDİNİZE VAKİT AYIRMADAN bu tedavilerin hiçbiri ile kalıcı kilo vermeniz mümkün olmaz, tekrar kilo alma riski yine ortaya çıkabilir.