D vitamini vücutta kalsiyum dengesi, kemik sağlığının korunması, bağışıklık sisteminin desteklenmesi gibi birçok konuda rolü olan ve aslında yeterli güneş ışığı alımı sonrası deride sentezlenmeye başlayıp karaciğer ve böbrekte aktifleştirildiği için de bazen ‘’hormon’’ kategorisinde değerlendirilen bir vitamindir.
Doğrudan yeterli gün ışığı alamamak, kapalı giysiler giymek, kapalı mekanlarda uzun saatler geçirmek, sürekli güneş koruyucu kullanmak, pencere arkasından güneşlenmek, cilt-karaciğer veya böbrek hastalıkları, genetik yatkınlıklar, doğru beslenmemek gibi birçok faktör D vitamini eksikliğine yol açar.
D vitamini eksikliği halsizlik, yorgunluk, kas-kemik ağrıları, denge problemleri yapabilir ancak en önemli sorun kemik yapımında problemlere yol açmasıdır. D vitamini düzeylerinin aralıklı kontrol edilmesi ve bazı önlemler alınması D vitamini eksikliğini önler. Fazla düşük D vitamini olan kişiye verilecek vitamin dozu ile hafif düşüklüğü olan kişinin kullanması gereken aynı değildir, uzun süre ilaç kullanımına rağmen D vitamini değerlerinin düzelmemesi genellikle bu nedenle olur. Ancak D vitamininin gereğinden fazla (örneğim ampul şeklinde vb.) ve uzun kullanılması da kan kalsiyum düzeylerini fazla artırarak hiperkalsemiye bağlı böbrek, beyin ve damar problemleri başta olmak üzere birçok soruna neden olabilir. Ülkemizde D vitamini eksikliğinin sıklığı %90’ın üzerinde olduğu için genellikle hastalar çevrelerinden gördüğü, arkadaş-komşu tarafınca önerildiği şekilde ilaç dozu düzenleyerek kendileri kullanabilmektedir.
Bu nedenle D vitamini kullanımını kendi kendimize ezbere şekilde değil, doğru dozda ve sürede yapmalıyız. Bu konuda endokrinoloğunuz size yardımcı olacaktır.
Randevu almak ve daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kliniğimizde hastalarımıza kan, biyokimya, detaylı hormon tetkikleri yapılmaktadır.