Çoğu kişi sürekli yorgun ve halsiz hissetmekten şikayetçi. Yorgunluk şikayeti çoğu kişi için dönemsel olsa da, kronikleşen şikayetler bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Peki halsizlik neden olur? Halsizlik nasıl geçer? Halsizlik sebepleri nelerdir? Halsizlik hangi hastalıkların habercisidir? Yorgunluk ve halsizlik için ne yapılmalı? Halsizlik kendiliğinden geçer mi? Sürekli yorgunluk hissi nasıl geçer? Tiroid halsizlik yapar mı? Cevapları sizin için Prof. Dr. Sibel Ertek Yalçın verdi…
Birçok insan özellikle mevsim geçişlerinde ve havaların soğumasıyla birlikte sürekli halsiz ve yorgun hissettiklerinden yakınırlar. Ancak bu problemlerin sebebi her zaman mevsim geçişleri olmayabilir. Peki, sürekli halsiz ve yorgun hissetmenin sebepleri nelerdir? Halsizlik hangi hastalıkların habercisidir? Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sibel Ertek Yalçın, konu hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
Sürekli yorgun ve halsiz hissetmenin sebebi nedir?
Sürekli halsizlik ve yorgunluk şikayetleri genellikle mevsim geçiş dönemlerinde artar ve çoğu kişi tarafınca fazla önemsenmez. Aslında bu şikayetler beraberinde ek başka bulgular da varsa bazı hastalıkların başlangıç belirtileri olabilir.
Sürekli halsizlik ve yorgunluğun, romatizmal hastalıklardan kalp problemlerine kadar birçok sebebi olabilir
Halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, kabızlık, menstrüasyon düzensizlikleri ile beraberse tiroid fonksiyonlarında bozukluğun belirtisi olabilir.
Sabah yorgun uyanma, gün içinde uyuklamalar, gece horlaması da varsa uyku apnesi probleminiz olabilir.
Sabah yorgun uyanma ile beraber eklemlerde tutukluk, yataktan kalkamama, eklem ağrıları veya şişlikleri de bulunuyorsa romatizmal hastalıkların belirtisi olabilir.
Yorgunluk, halsizlik, bazen denge problemleri, uzun kemiklerde geçici ağrılardan şikayetçiyseniz D vitamini düzeyinize bakılmasında fayda var demektir.
Halsizlik, eforla çabuk yorulma, nefes nefese kalma, birden ayağa kalkınca göz kararması, baş dönmesi varsa nedeni kansızlık veya kalp problemleri olabilir.
Yorgunluk, isteksizlik, bulanık görme, ağız kuruluğu, çok idrara çıkma, kilo değişiklikleri bir aradaysa diyabet (şeker hastalığı) açısından tetkik edilmeniz uygun olur.
Yorgunluk derecesi kişiden kişiye değişebilir
Yorgunluk oldukça sübjektif bir şikayet olduğu için kişiden kişiye derecesi değişebilir, dolayısıyla bu şikayetle başvuran hastanın bir doktor tarafınca diğer bulgularının da sorgulanması, fizik muayenesinin yapılması ve ön tanılara uygun şekilde tetkiklerinin planlanması gerekir. İki-üç haftadan fazla devam eden şikayetlerde altta yatabilecek hastalıkların taranması ve belirtilerin ihmal edilmemesi doğru olacaktır.
Kaynak: TV100 – 17.10.2022 – https://www.tv100.com/surekli-yorgun-ve-halsiz-mi-hissediyorsunuz-sebebi-bunlar-olabilir-haber-632423