Şeker hastalığı kandaki glukozun insülin tarafınca hücre içerisine geçmesinin yeterince gerçekleşmediği ve kanda glukoz düzeyinin normalden oldukça yüksek olduğu bir hastalıktır. Diyabetik hastaların en büyük sorunu şeker yüksekliği iken bazen aniden şeker düşmeleri yaşanabilir.Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sibel Ertek Yalçın, şeker düşmesinin sebeplerini ve dikkat edilmesi gerekenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.
Şeker düşmesi, yani hipoglisemi genellikle kan glukoz düzeyinin 70 mg/dL’nin altında düşmesi ile fark edilmeye başlar ancak şekeri çok yüksek seyreden hastalar daha yüksek değerlerle bile şeker düşmesine benzer şikayetler tarif edebilir.
Hipoglisemide halsizlik, göz kararması, soğuk terleme, ellerde titreme, bacaklarda güçsüzlük ve fenalaşma hissi, sinirlilik, tatlı yeme isteği, çarpıntı, baş ağrısı, uyuklamalar, gece kabus görme gibi birçok belirti ortaya çıkabilir.
Öğün Atlamamaya Dikkat
Diyabetik hastada hipoglisemilerin en sık nedeni ilaç dozunun fazla gelmesi ve öğün atlamaktır. Aç karnına spor yapmak, sabah geç kalkıp günde sadece iki öğün yemek yemek, ara öğünleri zamanında yapmamak özellikle şeker düşürücü ilaçlar kullanan şeker hastalarında hipoglisemi nedeni olabilir.
Daha önce rutin yapılmadığı kadar hareketli, yorucu fiziksel aktivitelerde bulunmak da şeker düşmesine yol açabilir. Fazla miktarda alkol kullanımı da şekeri ani düşürebilir. Bunların dışında diyabetin yanına eklenen karaciğer, böbrek, kalp rahatsızlıkları, böbrek üstü bez ve pankreas hastalıkları da şeker düşmelerine yol açıyor olabilir. Dolayısıyla sık sık şeker düşmesi yaşamaya başlayan diyabet hastasının mutlaka doktoru ile iletişime geçmesi önem taşımaktadı.
Prof. Dr. Sibel Ertek Yalçın – CNN Türk – 27.10.2022
Kaynak: https://www.cnnturk.com/yasam/galeri/siyah-noktalar-kabusunuz-olmasin-porselen-gibi-bir-cilt-icin-3-yontem-2094918