Hormon organlarının başında “orkestra şefi” hipofiz bulunur. Hipofiz beynin alt kısmında “sella turcica” (Türk eğeri) adı verilen bir kemik yapı içinde bezelye kadar bir salgı bezidir.
Kendisi küçük olsa da hipofiz önemli bir role sahiptir, tiroid, yumurtalıklar, testisler, böbrek üstü bez hipofizden uyarı gelmeden çalışmaz, süt hormonu üretilemez.
Hipofiz içinde hormon salgılayan veya salgılamadan duran iyi huylu tümöral büyümeler oluşabilir. Bu tümörler belli büyüklükleri aşarsa görme sinirini etkileyebilirler. Hormon salgıladıkları zaman kan tetkiklerinde tesbit edilebilen hormonal dengesizliklere yol açabilirler.
Hipofize başka hastalıklar nedeniyle saldıran hücreler veya hipofizin kanlanmasındaki sorunlar nedeniyle çalışması bozulabilir, beyindeki tümöral hastalıklar hipofizi de tutabilir. Hipofiz hastalıklarının tanısının konması öncelikle hastanın şikayetleri ve muayenesi yapılırken klinik şüphe ile başlar.
Çünkü her hormonla ilgili farklı belirtiler ve bulgular vardır. Hipofiz bezinden salgılanan hormonlar tek başlarına değil, salgılattıkları hormonların düzeyleri ile birlikte değerlendirilir.