Prof. Dr. Sibel Ertek Yalçın

İçindekiler:

İçeriği paylaşın:

Melatonin hormonu nedir?

Melatonin, insanlarda epifiz bezi (pineal bez) tarafınca salgılanan, uyku-uyanıklık döngüsünü, vücudun biyolojik saatini oluşturan, antioksidan özelliği de bulunan bir hormondur.

Saat 23.00-05.00 arası ve karanlıkta daha çok salgılandığı için geç yatmak, uzun süre televizyon-telefon veya tablet ekranına bakmak, uyku düzenini sağlayamamak, stres, fazla sigara-çay-kahve-alkol tüketmek, aydınlık/ışıklı bir ortamda uyumak melatonin salgısını olumsuz etkiler.

Bu durum uyku düzenini bozar, diğer hormonların salınım saatlerini kaydırır ve sonuçta kronik yorgunluk, isteksizlik, çarpıntı, kilo almaya meyil, erken yaşlanma gibi problemlere yol açabilir. Melatonin salgısı ileri yaşlarda azalır.

Özellikle çocukların büyüme ve gelişimi için “uyku hijyeni” çok önemlidir, yani “uyusun da büyüsün” deyişi aslında bilimsel gerçeklere dayanır 😊

Öğrenme eylemi de nörolojik olarak uyku olmadan kalıcı olmaz.  Erişkinler için de daha sağlıklı ve dinlenmiş bir vücut, daha verimli çalışan bir beyin ve doğru seviyelerdeki hormonlar için uyku ve yeterli melatonin önemlidir. Yani uyumadan önce ekranlardan uzaklaşmak ve yeterli uyku süresi ve doğru uyku ortamı sağlamak hormonal açıdan da gereklidir.

Benzer içerikler: