Prof. Dr. Sibel Ertek Yalçın

Hipofiz Hastalıkları

Hipofiz beynimizin alt kısmında yer alan kendisi küçük ama görevi büyük bir endokrin organdır. Hipofiz bezi diğer birçok endokrin organın çalışması için uyarıcı görev yapar, örneğin hipofiz bezi uyarıcı hormonu tiroid dokusuna ‘’çalış’’ emri vermeden tiroid bezi sağlam da olsa kana tiroid hormonu veremez. Dolayısıyla hipofiz sıklıkla endokrin organların orkestra şefine benzetilir.

Birçok endokrin bezin kontrolü hipofiz tarafınca sağlandığı gibi özellikle doğum sonrası anne sütünün salgılanmasını sağlayan prolaktin (süt hormonu), oksitosin, idrarın konsantre hale getirilmesini sağlayan ADH (antidiüretik hormon), büyüme hormonu gibi bazı hormonlar da buradan kana salınır. Bu nedenle hipofizin çalışmasını bozan bir hastalık veya tümöral oluşum bazen tek hormon sistemini değil, birkaç hormonun düzeyini bozabilir. Hipofiz dokusu göz sinirlerinin yakınında olduğu için hipofizde bir büyüme görme alanını etkileyebilir.

Hipofizin sık rastlanan hormonal hastalıkları hipofiz adenomlarıdır (hormon salgılayan iyi huylu tümörler), daha nadir olarak hipofizit ve hipofizi tutan diğer beyin hastalıkları görülür. Hipofiz adenomlarının en sık görülenleri prolaktin salgılayan prolaktinomalar, Cushing Hastalığı, akromegaliye neden olan büyüme hormonu salgılayan adenomlar, birkaç hormonu birlikte üreten adenomlar veya hormon salgılamayan tümörler olabilir. Bu hastalıkların her biri ürettikleri veya üretimine engel oldukları hormonlarla ilgili belirti ve bulgulara yol açar. Bu nedenle hormon hastalıkları tarafınca uzman endokrinologlar tarafınca görülüp değerlendirilmeleri önemlidir. Çünkü bazı adenomlar ilaç tedavisi ile küçülebilirken bazılarının tedavisi için operasyon gerekir.

Randevu almak ve daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kliniğimizde hastalarımıza kan, biyokimya, detaylı hormon tetkikleri yapılmaktadır.