Hipertansiyon, kan basıncının normalin üstünde seyretmesi ve kalp-damar sistemine zarar verecek düzeylerde olmasıdır. Hipertansiyon tanısı tansiyonun doğru ve uygun şekilde ölçümü ile takibi, hastanın beslenme şekli ve kilosu, kan basıncı artışına yol açabilecek kalp, böbrek ve hormonal sistem hastalıkları açısından nedenleri ile birlikte değerlendirilmesi sonucunda konur. Hastanın kalp-damar hastalıkları açısından diğer risk faktörlerinin de ele alınması, ailevi ve genetik hastalık öyküsü, mevcut durumunun fizik muayene ve laboratuvar testleri ile ortaya konması, hastanın yaşam koşullarının değerlendirilmesi (stres, beslenme, hareket, sigara, menopoz, anksiyete, eşlik eden hastalıkları vb.) tedavi seçeneklerinin doğru ele alınması için önemlidir.
Yeterli şekilde tedavi edilmeyen hipertansiyon kalp krizi, damar problemler, inme, aort anevrizması, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, gözde retina tabakası problemleri gibi ek hastalıkları beraberinde getirir.
Hastanın hipertansiyonun altında yatan nedenler açısından değerlendirilmesi, hastaya uygun tedavi şeklinin seçilmesi, tedavi sırasında kan basıncı kontrolünün yeterli olup olmadığının ve ek hastalıkların gelişip gelişmediğinin kontrolü bu konuda uzman kişilerce yapılmalıdır. Çünkü kan basıncının yavaş yavaş artması vücutta hiçbir belirtiye yol açmayabilir ve hasta kontrol altında olmazsa çok ciddi yüksek tansiyon değerlerine alışıp hiçbir şikâyeti yokken aniden hayati bir problemle (beyin kanaması, kalp krizi, anevrizma rüptürü vb.) acil servise başvurabilir. Bunun aksine kontrol altında izlenen hipertansiyon hastalarında böbrek ve kalp sorunlarının önüne geçilmiş olunur.
Randevu almak ve daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kliniğimizde hastalarımıza kan, biyokimya, detaylı hormon tetkikleri yapılmaktadır.